‘Macht van Facebook is in huiskamer te voelen’

Gaat de censuur van Zwarte Piet op Facebook te ver?

Sinds augustus blokkeert Facebook alle beelden van Zwarte Piet op hun platform. Dit zorgde voor de nodige controverse. Inmiddels is het grootste gedeelte van de pagina’s van voorstanders van Zwarte Piet verdwenen van het platform. Is deze grote ingreep van het Amerikaanse bedrijf terecht?

‘Macht van Facebook is in huiskamer te voelen’

Uit een inventarisatie van NU.nl blijkt dat de pagina’s van de grootste voorstanders van Zwarte Piet niet meer vindbaar zijn op Facebook. Ook het sociale media platform Instagram blokkeert hashtags als #zwartepiet. Wie hierop zoekt krijgt de melding dat de inhoud van de zoekterm niet overeenkomt met de richtlijnen van Instagram.

Censuur

Veel voorstanders van Zwarte Piet laten weten dat deze ingreep van Facebook opgevat moet worden als censuur. ‘Het voelt autoritair, iets wat opgelegd wordt, een aantasting van de vrijheid van meningsuiting’, laat voorzitter van het Sint & Pietengilde, Marc Gilling, weten aan de NOS.

Voorman van Kick Out Zwarte Piet, Jerry Afiryie, vindt dat racisme niets te maken heeft met de vrijheid van meningsuiting. ‘Het is juist goed dat zo’n grote partij nu ingrijpt’. Al zet hij wel vraagtekens bij het feit dat Facebook nu zo’n belangrijke rol vervult in het afschaffen van Zwarte Piet, terwijl lokale overheden nog steeds intochten financieren.

Sociale media reguleren

Om kritiek te hebben op deze beslissing van Facebook hoef je geen voorstander te zijn van Zwarte Piet. Ook hoogleraar media en internet, Jan van Dijk, mengt zich in de discussie. ‘Grote bedrijven zoals Facebook mogen niet bepalen wat wij wel en niet mogen vinden. Ze zitten nu op de stoel van de wetgever,’ stelt hij in een interview met Tubantia.

Van Dijk waarschuwt al langer voor de alsmaar toenemende macht van sociale netwerken. In zijn boek De Netwerkmaatschappij stelt hij dat er bij deze bedrijven een enorm gebrek aan transparantie is. Daarom moet de overheid volgens de hoogleraar reguleren wat online wel en niet mag.

Nu Zwarte Piet wordt verwijderd van platforms gaan mensen tot in de huiskamer voelen hoe groot en machtig Facebook is, zegt Van Dijk. “Een computer of een paar mensen in een kantoortje bepalen wat wij lezen, zonder dat zij op basis van wetgeving zeggen waarom iets is geblokkeerd.”

Wat vind jij?

Hoe moeten we kijken naar de inmenging van sociale media in de zwartepietdiscussie? Is het een inperking van vrije meningsuiting of mogen zij hier volledig zelf in beschikken? Discussieer mee op onze Facebookpagina.