Moet betaalde seks verboden worden?

Het CDA pleit voor een eind aan de prostitutie in Nederland. CDA-Kamerlid Anne Kuik stelt dat betalen voor seks strafbaar moet worden. “Het wordt nu echt tijd om een stap verder te gaan.” De partij staat achter het burgerinitiatief van de jongerenbeweging Exxpose, waarin een verbod op betaalde seks wordt voorgesteld. Vanmiddag werd er in de Tweede Kamer gedebatteerd over het voorstel.

Moet betaalde seks verboden worden?

Het kabinet laat een vergelijkend onderzoek uitvoeren naar de manier waarop er in andere landen wordt omgegaan met prostitutie. Staatssecretaris Broekers-Knol wil in kaart brengen welke systemen er in het buitenland worden gehanteerd rondom prostitutie. De verschillen tussen de landen zijn er groot: een totaal verbod tot volledige legalisering.

Het Zweedse model

In het Tweede Kamerdebat deed Broekers hierop haar toezegging. De jongerenbeweging Exxpose pleit ervoor dat het ‘Zweedse model’ ook in Nederland wordt ingevoerd: het kopen van seks is strafbaar, evenals het verdienen van geld aan seks. De prostituees zelf worden in Zweden niet gestraft.

Uitbuiting

Voorzitter van Exxpose, Natasja Bos, is van mening dat prostitutie een vorm is van geweld. Dit is volgens haar dan ook de kern van het probleem. Zij stelt dat het vaak gaat om mannen met macht en geld tegenover vrouwen uit minderheidsgroepen. "Het is tijd dat we sekskopers verantwoordelijk maken voor de gevolgen van het kopen van seks," aldus Bos. Daarnaast benadrukt zij dat prostitutie voor een enkeling een vrijwillige keuze is, maar dat een groot deel te maken heeft met uitbuiting.

Verdeeldheid in de Kamer

In de Kamer staan alleen het CDA en de ChristenUnie en oppositiepartij SGP achter het burgerinitiatief. Zij vinden ook dat in de prostitutie werken vaak geen eigen keuze is. De overige regeringspartijen denken daar anders over. Zij zien een verbod op betaalde seks niet zitten. Onder meer VVD, D66, SP en GroenLinks vinden dat prostitutie legaal moet zijn en dat mensen daar zelf voor moeten kunnen kiezen. Wel benadrukte vrijwel iedereen dat grote misstanden, zoals prostituees die het slachtoffer zijn van mensenhandel, bestreden moeten worden.

Wat vind jij?

Moet er in Nederland een verbod komen op betaalde seks? Of moet de prostitutie een legale sector zijn, waar mensen zelf voor moeten kunnen kiezen?