Na vijftien jaar lukt het Nanneke om af te rekenen met haar pestverleden

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de kinderen tussen de 9 en 13 jaar weleens is gepest. Ook Nanneke van Drunen (41) kan hierover meepraten. Zij werd tijdens haar middelbareschooltijd gepest en de impact daarvan was groter dan ze in eerste instantie dacht. “Na vijftien jaar kwam ik tot inzicht dat mijn pestkoppen nog steeds invloed hadden op mijn leven.” Ze besloot haar ervaring voor iets goeds in te zetten en nu helpt ze anderen met haar onlineprogramma ‘Schrijf jezelf beter’, om te leren omgaan met nare gebeurtenissen.

Na vijftien jaar lukt het Nanneke om af te rekenen met haar pestverleden

Fotocredits: Edith Verhoeven

Bij Nanneke begon het pesten in de tweede klas van de middelbare school. “Ik had een vriendin die zich op een gegeven moment tegen mij keerde. Ze kreeg toen een aantal andere meiden zo ver om actief mee te gaan in het pesten van mij. Daarnaast waren er nog wat andere klasgenoten die meeliepen met dit groepje, maar de harde kern bestond uit ongeveer vijf meiden.”

Achtervolgd

“Zo hebben ze een keer twee jongens tegen me opgestookt. Zij achtervolgden mij toen van school naar huis en probeerden continu mijn tas van mijn fiets te trappen, terwijl ze lelijke dingen naar me riepen,” vertelt Nanneke.

“Tijdens een schooluitje naar Delft, wat op zich een leuke dag was, werden er op de terugweg in de bus propjes naar mij geschoten met nare teksten erop. Je kunt op dat moment geen kant uit, dus het is dan een kwestie van je tijd uitzitten. Ik herinner me nog dat ik niet wist hoe snel ik bij mijn fiets moest komen toen ik de bus uitstapte. Ik ben in een recordtempo naar huis gefietst, omdat ik me zo ontzettend rot voelde.”

Ademruimte

Het kiezen van een vakkenpakket in de derde klas hielp Nanneke enorm. Er werd een nieuwe klassenindeling gemaakt, waardoor zij minder vaak in de klas zat met haar pesters. “Dat gaf mij ademruimte om wat meer tot mezelf te komen. School deed haar best om het pesten tegen te gaan, maar veel dingen gebeurden buiten schooltijd, zoals je fiets die gemolesteerd wordt in het fietsenhok of op weg van school naar huis, waar docenten niet bij zijn.”

De impact van pesten

“Uiteindelijk werd het pesten minder, maar ze bleven me bijvoorbeeld altijd aanstaren en begonnen te smiespelen als ik voorbijliep. Als het pesten stopt, is de impact ervan niet weg. Je hebt gewoon een knauw gehad en dat kan nog heel lang na blijven ebben,” vertelt Nanneke.

Het maakte haar erg onzeker en het liefst bleef ze op de achtergrond. “Ik vond het heel spannend om nieuwe mensen te ontmoeten, omdat ik niet wist of ik ze kon vertrouwen. Daarvoor vertrouwde ik iedereen tot het tegendeel was bewezen en toen werd het ineens: ik vertrouw niemand totdat ze hebben laten zien dat ze te vertrouwen zijn.”

‘Laat mij maar onzichtbaar zijn’

In de boeken duiken was voor haar een ontsnapping aan de nare werkelijkheid. “Voor studeren had ik niemand nodig, maar dat maakte mijn wereld op een gegeven moment erg klein. Ik heb echt een tijd lang gedacht: laat mij maar lekker onzichtbaar zijn, want dan kan niemand iets van mij vinden,” vertelt Nanneke. Maar onzichtbaar zijn kan niet altijd. “Bij een presentatie bijvoorbeeld word je heel zichtbaar. Dan kun je je extra kwetsbaar voelen door de pesterijen die je in het verleden hebt meegemaakt. Af en toe komt het echt nog wel om de hoek kijken.”

Nanneke wilde graag een bedrijf starten, maar ook hierin merkte zij de impact van het pesten. Ze moest hiervoor juist zichtbaar zijn, om bijvoorbeeld op social media aan nieuwe klanten te komen. “Toen werd het voor mij heel duidelijk: Ik wil niet dat mijn pestverleden een stempel blijft drukken op mijn toekomst, want dat betekent dat ik mijn pestkoppen na vijftien jaar nog steeds invloed laat hebben op mijn leven. Dat inzicht kreeg ik toen ik erover schreef.”

Schrijf jezelf beter

Fotocredits: Flashback Fotografie

“Ik begon als kind met het schrijven in dagboeken. Schrijven heeft mij altijd geholpen om te reflecteren en om dingen te verwerken. Ik kon hierdoor mijn emoties van me afschrijven en het gaf mij inzichten door er bijvoorbeeld vanuit een ander perspectief naar te kijken. Het is niet makkelijk om in de schoenen van je pestkop te gaan staan en je af te vragen waarom diegene dit deed. Toch was dat een echte eyeopener.”

Nu helpt Nanneke anderen met behulp van haar schrijfmethode 'Schrijf jezelf beter'. “Het is de bedoeling dat wat je schrijft ook alleen voor jouw ogen is, omdat je alleen dan volledig eerlijk kunt zijn over wat er is gebeurd, wat dat met jou heeft gedaan en welke invloed dat nu nog op je leven heeft. Zo eerlijk tegen jezelf zijn zorgt heel vaak voor inzichten en die leiden dan weer tot verandering(en) bij mensen.”

De problemen waar de mensen die bij Nanneke aankloppen mee worstelen lopen erg uiteen. “Een van de deelnemers had voor de tweede keer de diagnose borstkanker gekregen en dacht dat ze daarover zou gaan schrijven. Uiteindelijk kwam er door het schrijven iets heel anders naar boven, wat blijkbaar dieper zat dan dat ziek zijn. Een andere vrouw zat gewoon niet lekker in haar vel en kon niet verklaren waarom. Zij kon dankzij de schrijfsessies in een keer moeiteloos haar gedrag veranderen, waardoor haar energie terugkwam. Dat is echt fantastisch!”

'Pesten gaat niet over jou'

“Voor wie gepest wordt: besef dat het niet om jou gaat. Het zegt alles over de pestkop en niets over jou. Het is misschien moeilijk om dat zo te voelen als je er middenin zit, maar er zo naar kijken kan je helpen om er wat afstand van te nemen. Schrijven kan altijd helpen. Papier is geduldig en oordeelt niet, dat is heel fijn. Ik besef heel goed dat het niet makkelijk is om met je pijn aan de slag te gaan, maar als je dat wel durft te doen, kun je het op een gegeven moment echt loslaten. En dat gun ik iedereen,” sluit Nanneke af.