NVVE stunt met gratis wilsverklaring

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) stunt deze week met het weggeven van een gratis wilsverklaring, na het volgen van hun digitale lezing over dit onderwerp. Een opmerkelijke actie, gezien het feit dat het opstellen van een wilsverklaring altijd kosteloos is. Je kan dit namelijk zelf doen.

NVVE stunt met gratis wilsverklaring

De NVVE biedt in de Week van de Wilsverklaring een webinar aan over de wilsverklaring. Vragen als 'Wat schrijf je eigenlijk op in een wilsverklaring?' en 'Is een zelfgeschreven wilsverklaring rechtsgeldig?' worden hierin beantwoord. In ruil voor deelname krijg je een door het NVVE opgestelde wilsverklaring cadeau.

De NVVE stelt drie verschillende soorten wilsverklaringen beschikbaar:

  • Het schriftelijk euthanasieverzoek
  • Het schriftelijk behandelverbod
  • De volmacht medische beslissingen

Opmerkelijk aan deze actie is dat er sowieso geen kosten verbonden zijn aan het opstellen van een wilsverklaring, in tegenstelling tot het opstellen van een testament bij de notaris.

Wanneer is een wilsverklaring rechtsgeldig?

Iedereen die handelingsbekwaam is kan zelf een wilsverklaring opstellen. Dit kan gewoon handgeschreven of op de computer gedaan worden. Belangrijk is dat de verklaring voorzien wordt van persoonsgegevens en een handtekening. Ook is het verstandig de verklaring te delen met de huisarts, zodat hij of zij weet wat je wensen zijn rondom je levenseinde.