Ondanks de schulden zijn Marco en Joke gelukkig

Geld, het is vaak een taboe. We praten er niet graag over. Of we er nou veel of weinig van hebben. In het nieuwe EO-programma ‘Waar doen ze het van?’ geven mensen wél openheid. Eén van de deelnemers is de familie De Vrind, die hun boodschappen moeten halen bij De Voedselbank. Zij vertellen waarom ze meedoen.

Ondanks de schulden zijn Marco en Joke gelukkig

De familie De Vrind heeft het niet breed, ze moeten rondkomen van ongeveer 100 euro per week. Toch schamen zich niet voor hun situatie. Of in elk geval niet meer, na vijf jaar in de schulden. “In het begin was die schaamte er wel, maar inmiddels is dat verdwenen”, vertelt Marco. Wel gaf het aan het begin behoorlijk wat stress, maar nu kunnen ze er goed mee omgaan.

Voor Marco en Joke ontstonden de problemen nadat ze een huis kochten in Capelle. Ze hadden toen nog geen geldzorgen, maar die ontstonden bij de financiële en administratieve rompslomp die erbij kwam kijken toen ze de hypotheek afsloten en nieuwe rekeningen openden. Ze dachten de hypotheek te betalen, maar dat ging van een rekening waar geen geld op stond. Ze hadden het zelf niet in de gaten, totdat de bank na maanden op de deur klopte. Zo kwamen ze in geldnood, ook al werkt Marco gewoon bij een staalbedrijf. Ze moesten hun huis verkopen met een flinke restschuld, kregen snel een huurhuisje, maar kwamen toch in de schulden.

Anderen helpen

Nu hopen ze mensen vooral aan te sporen over de schaamte heen te stappen. Ook hopen ze anderen te helpen. Joke heeft namelijk nogal wat tips: “Ik ben inmiddels redelijk bekend op het gebied van stichtingen die je kunnen helpen. Ik weet redelijk goed waar ik aan moet kloppen voor allerlei hulp. Wie weet hebben anderen daar ook wat aan”, vertelt ze.

Ook al is de schaamte inmiddels verdwenen, spannend is het wel als straks de eerste aflevering wordt uitgezonden. “Het is toch de landelijke televisie.” Ze hebben oma als speciale gast uitgenodigd om mee te kijken. Alleen voor hun drie kinderen is het uitzendtijdstip iets te laat. “Die liggen dan al op bed. Maar we gaan het opnemen, dan kunnen ze het terugkijken,” zegt Joke.

Geld maakt niet gelukkig

Als laatste wil Marco vooral graag benadrukken dat ze, ondanks de problematiek, toch gelukkig zijn. “Geld maakt niet gelukkig, het is alleen makkelijk om te hebben. Maar tijd voor elkaar is veel belangrijker. Als de kinderen genieten, geniet jij ook. En dat hoeft geen geld te kosten.”

Gelukkig is er voor de familie De Vrind inmiddels uitzicht op betere tijden. “We zijn naar de rechtbank geweest, we hopen een akkoord te krijgen met onze schuldeisers. Dan kunnen we in de schuldsanering komen en dan zijn we hopelijk over drie jaar schuldenvrij.”

Besparingstips

Alvast wat budgettips van Marco en Joke:

  1. Kijk heel goed naar aanbiedingen in winkels. Spit de folders goed door.
  2. Ga vaak naar de kringloopwinkel, kijk op (online) weggeefhoekjes en op Marktplaats. “Wij hebben er zo vaak dingen vandaan gehaald die geen drol kosten en de kinderen zijn er super blij mee.”
  3. Een dagje uit? Kijk goed om je heen. “Wij hebben in Capelle een hele leuke waterspeeltuin, die is gratis. Neem wat broodjes mee en wat drinken en je kan heel goedkoop een dagje uit. Speeltuinen zijn er altijd wel, dus ga eerst op onderzoek uit voordat je een dagje weggaat.”

Kijk woensdagavond 23 september naar de eerste uitzending van ‘Waar doen ze het van?’ om 21:35 uur op NPO1. Daarin zie je het verhaal van de familie De Vrind, maar ook van andere gezinnen die vertellen hoe ze rondkomen.