Pernille La Lau: “Nu zie ik op foto’s de kinderen van Moria op straat liggen”

Een week geleden ging vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos in vlammen op. De situatie was al schrijnend, maar is nu alleen nog maar erger. Pernille La Lau, presentatrice van Koffietijd, bezocht Moria eerder en ontmoette daar verschillende kinderen. “En dan zie ik nu de krantenkoppen en de foto’s dat die kinderen op straat liggen.”

Pernille La Lau: “Nu zie ik op foto’s de kinderen van Moria op straat liggen”

Pernille La Lau speelt met kinderen tijdens haar bezoek aan Kamp Moria

En niet alleen Kamp Moria stond in brand, afgelopen nacht ging ook op het Griekse eiland Samos een vluchtelingenkamp in vlammen op. La Lau vertelt aan de EO over haar indrukken van kamp Moria toen zij daar eerder op bezoek was als ambassadrice van Stichting Vluchteling. “Als je in Kamp Moria komt zie je dat mensen niks hebben. Als je een beetje geld hebt mag je zelf een pallet kopen met vier latten en wordt daar plastic omheen gespannen, als onderkomen. Dan heb je geen elektriciteit, geen water, geen warmte”, vertelt ze over de schrijnende situatie in het kamp.

Vooral de kinderen maakten indruk op haar. En kinderen, die zijn er veel, zegt ze. “Aan de ene kant was dat een soort opluchting, vond ik. Om te zien dat al die kinderen bezig waren om iets te doen. Spelen, rondrennen met elkaar. Aan de andere kant is dat natuurlijk heel triest. Toch brengen die kinderen ook weer hoop. Zij laten zien dat spelen altijd doorgaat. En dat je in die zin een soort van onbezorgdheid kan hebben.” Maar in de situatie daar is die ook zo weer verdwenen. “Je weet dat je maar twee keer op een dag twee uur stromend water hebt en dat je urenlang in de rij staat voor eten, zonder uitzicht op een betere situatie.”

Ontheemd

Ze maakt zich grote zorgen over de situatie, nu het kamp is afgebrand. Ze benadrukt dat vooral de kinderen niet voor deze situatie hebben gekozen. “Iedereen kan ontheemd raken, ook wij. Stel dat Nederland overstroomt, dan moeten wij ook ergens terecht kunnen.” La Lau kan het weten. Haar vader zat als kind in een concentratiekamp. En haar opa, Gerrit Jan van Heuven Goedhart, zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet. Van Heuven Goedhart was een domineeszoon. Hij schreef tijdens de oorlog onder meer artikelen voor verzetskrant Het Parool en moest later in de oorlog naar Engeland vluchten. Na de oorlog werd hij onder meer hoofdredacteur van Het Parool. Ook werd hij in 1950 werd benoemd tot de eerste hoge commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties. Tijdens zijn ambtsperiode ontving het Hoge Commissariaat de Nobelprijs voor de Vrede.

La Lau weet van haar familie hoe onderdrukking is. “Ik heb dat wel eens aan mijn vader gevraagd, die als kind tijdens de oorlog in een concentratiekamp in Azië zat. Ik vroeg hoe dat nou was. Aan de ene kant speel je als kind, maar aan de andere kant voel je toch dat alles mis is. En dat is nu ook zo. Ze spelen, maar tegelijk gaat het leven niet door. Er is geen onderwijs, ze hebben geen status en een heleboel kinderen zijn gewoon alleen.”

Ze is zichtbaar ontroerd als het over de kinderen van Moria gaat. “Ondanks de situatie zijn ze zo open en eerlijk en ze blijven in hun vreugde staan, terwijl ik als oudere al veel meer kan zien in wat voor situatie ze zitten, die zo onmogelijk is. Je ziet dat die kinderen onbevangen zijn en hun hart openzetten.” Haar afscheid kan ze zich nog goed herinneren. Dat was niet makkelijk. “Mijn hart brak gewoon. Ik neem vrolijk afscheid voor de kinderen, maar op hetzelfde moment denk ik ‘hoe gaat het verder’. En dan zie ik nu de krantenkoppen en de foto’s dat die kinderen op straat liggen.”

Ze kunnen niet meer

De presentatrice wil vooral dat de vluchtelingen in de kampen uitzicht krijgen. Uitzicht op verbetering. “Zolang je ze daar laat zitten creëer je mensen die niet meer kunnen. Dan gaat het mentaal mis. Ze krijgen direct een stempel en dan is het ineens alsof ze alleen maar profiteurs zijn. Maar het zijn mensen met talenten. Zoals ieder mens die heeft. Geef ze gewoon een kans. Zoals we allemaal een kans verdienen.”

'Ogen van Moria'

Vanavond om 22:15 op NPO2, een nieuwe aflevering van 'Ogen van Moria', waarin de EO dagelijks kennismaakt met vijf vluchtelingenkinderen uit kamp Moria. Kinderen die een onuitwisbare indruk maakten op Nederlanders die het kamp bezochten. Zij vertellen elk in één minuut het indringende verhaal van deze kinderen en geven ze een gezicht en stem. In de speciale slotuitzending zoekt Arjan kinderen uit kamp Moria op. Hoe gaat het met ze in het gehavende kamp? Kijk hieronder de eerste twee afleveringen.