Prinsjesdag: kabinet trekt ruim een miljard uit voor begeleiding bij omscholing

Het stimuleren van werk is een van de strategieën tegen de economische gevolgen van de coronamaatregelen. Daarom trekt het kabinet ruim een miljard euro uit voor begeleiding van werk-naar-werk en omscholing. Is dit een effectieve manier om werkloosheid tegen te gaan in crisistijd?

Prinsjesdag: kabinet trekt ruim een miljard uit voor begeleiding bij omscholing

Als gevolg van de coronacrisis verwacht Het Centraal Planbureau (CPB) dat de werkloosheid stijgt tot vijfhonderdduizend komend jaar. Dit zal vooral werknemers in kwetsbare omstandigheden raken. Zo noemt het kabinet bijvoorbeeld dat mensen die voor de crisis al veel flexibel werk verrichtte of in de schulden zaten de problemen kunnen gaan opstapelen.

Het aanvullende sociale pakket is bestemd voor goede begeleiding van werkloosheid, bij- en omscholing, het aanpakken van jeugdwerkloosheid en bestrijden van schulden.

Troonrede

In de uitgesproken troonrede benadrukte de koning dat het behoud van zoveel mogelijk banen het doel blijft voor de regering. “Maar na de fase van noodsteun is het nu ook belangrijk dat mensen door scholing en training de overstap kunnen maken naar sectoren waar een tekort aan personeel is, en dat bedrijven zich aan kunnen passen aan de nieuwe realiteit.”

Doorgeschoten flexibilisering

De voorzitter van het FNV, Han Busker, liet in een reactie op de troonrede weten dat hij hoopt dat de aangekondigde investeringen ten goede komen aan werknemers. ‘De rekening van de economische gevolgen van de coronacrisis kan dus niet bij de werkenden, jongeren of gepensioneerden worden gelegd.'

Busker ziet dat de crisis juist het probleem van de doorgeschoten flexibilisering op de arbeidsmarkt toont. ‘Jongeren zullen flink baat hebben bij meer vaste banen, investeringen in onderwijs en plaatsmaakregelingen.’ Daarom hoopt de FNV-voorman dat juist het vaste contract weer de norm wordt om zekerheid te bieden in onzekere tijden.

Ook econoom Esther van Rijswijk is erg kritisch over het plan van de regering. Zo zegt ze in een interview met Goedemorgen Nederland: ‘Het probleem met omscholing is echter dat wij bij elke crisis roepen dat mensen een andere plek moeten krijgen, maar dat blijkt hartstikke moeilijk, om mensen van de ene werkplek naar de andere te krijgen. Ik ben heel benieuwd hoe ze dat gaan doen.’

Praat mee

Wat denk jij over het plan van het kabinet om in te zetten op grootschalige omscholing? Discussieer meer op onze Facebookpagina.