Rijke landen eisen helft van coronavaccins op

Volgens Oxfam hebben rijke landen, waar in totaal dertien procent van de wereldbevolking woont, al de helft van de coronavaccins opgekocht, terwijl deze vaccins nog niet eens zijn geproduceerd. De organisatie die zich inzet voor mensenrechten en strijdt tegen honger waarschuwt voor de gevolgen hiervan: zeker twee derde van de wereldbevolking zou hierdoor pas in 2022 toegang krijgen tot het vaccin.

Rijke landen eisen helft van coronavaccins op

Rijke landen hebben 51 procent van de vaccins opgekocht waardoor veel armere landen niet de gelegenheid hebben gehad om vaccins te reserveren. "Zelfs in het enorm onwaarschijnlijke geval dat alle vijf veelbelovende vaccins een succes worden, dan nog zit een groot deel van de wereld tot 2022 zonder vaccin," stelt Oxfam.

Grote zorgen

De mensenrechtenorganisatie maakt zich zorgen dat het vaccin niet goed verdeeld wordt door de ministers van FinanciĆ«n van de G20-landen, wanneer zij samenkomen om te overleggen over het coronavirus. Oxfam doet een oproep aan landen en grote farmaceutische bedrijven: stel het vaccin voor iedereen beschikbaar. De prijs van het vaccin, dat nu wordt geschat tussen de 10 en 33 euro, is niet voor iedereen betaalbaar waardoor arme mensen zich niet kunnen laten inenten.

Oxfam stelt in een verklaring dat een gratis vaccin alleen mogelijk is als de grote farmaceuten hun kennis delen en toestaan dat het vaccin wereldwijd op grote schaal wordt gemaakt.

Wat vind jij?

Moeten welvaartslanden meer rekening houden met de gevolgen die hun acties hebben voor de armere wereldbevolking? Moeten rijke landen, ondanks dat zij wel het geld ervoor hebben, niet op voorhand vaccins claimen zodat minderbedeelden ook een kans krijgen? Of is het terecht dat rijke landen eerst hun eigen inwoners proberen te helpen en dat daarna pas gekeken wordt naar hoe armere landen kunnen worden geholpen?