Door de coronacrisis is Sjors het ouderschap waardevoller gaan vinden

De coronacrisis trekt een grote wissel op de levens van velen. Zo ook op dat van Sjors van de Rijdt. Zijn werkzaamheden als creative director vielen weg, maar hij kreeg daar iets veel waardevollers voor terug: tijd met zijn drie kinderen. Hij wil niet meer terug naar de oude situatie.

Door de coronacrisis is Sjors het ouderschap waardevoller gaan vinden

Sjors: "Natuurlijk ben ik bang. Ik heb een koophuis en moet elke maand alimentatie betalen. Maar ik ben erachter gekomen dat geld niet het belangrijkste is. Ik heb een bepaald bedrag nodig om van te leven. Tot daar werk ik. Meer niet. De rest van de tijd besteed ik aan quality time met mijn kinderen."

Te weinig tijd met mijn kinderen

Sjors

"Dat ik mijn kinderen minder zag dan me lief was, had meerdere oorzaken. Ik ben twee jaar geleden gescheiden en woonde sindsdien 30 kilometer bij mijn kinderen vandaan. Net te ver om even na school langs te gaan of om elkaar snel tussendoor te zien.

Daarbij had ik een veeleisende baan in de creatieve industrie. Ik zat veel in het buitenland voor photoshoots en evenementen. Een mooie baan, maar toch knaagde het al een tijdje aan me dat ik mijn kinderen zo weinig zag. Ik miste ze en was me er net van bewust dat ik minder tijd aan mijn werk en meer tijd aan mijn kinderen wilde besteden. Toen brak de coronacrisis uit."

 

Besmet met corona

"Het werk ik de creatieve sector viel vrijwel gelijk weg. Naar het buitenland gaan kon niet meer. Ik zat dus ineens thuis, net als mijn kinderen Bloem (12), Ollie (10) en Alfie (5). Ook zij mochten in die periode niet naar school en moesten thuis met hun schoolwerk aan de slag.

Precies in het weekend dat de kinderen bij mij waren, bleek de nieuwe partner van mijn ex-vrouw besmet met corona. Zij konden dus niet terug naar hun moeder en zijn uiteindelijk een maand bij mij gebleven. Een maand die mijn leven voorgoed veranderd heeft; ik genoot ontzettend van ze en zag in hoezeer ik ze gemist had.

Ook vond ik het waardevol om de kinderen te begeleiden met hun schoolwerk. Het bracht een verdieping die heel anders is dan wanneer je met ze voetbalt of limonade en koekjes voor ze klaarzet. Ik heb me in de afgelopen maanden veel meer nodig gevoeld als ouder."

Voetbal en schilderen

Schilderij door Sjors en Bloem

"Tijdens de eerste lockdown had ik de kinderen 20 dagen per maand. Mijn ex-vrouw kon niet thuiswerken, waardoor het vanzelfsprekend handiger was als ze bij mij zouden zijn. 

Behalve schoolwerk deed ik ook heel andere dingen met ze. Mijn zoon Ollie houdt van voetbal, dus we hebben uren doorgebracht op het voetbalveldje in de wijk. Alfie is een kleine stuiterbal, dus met haar was de trampoline de dagelijkse activiteit. En met Bloem deel ik mijn liefde voor creativiteit. Achter in de tuin heb ik een schuurtje dat dienst doet als een soort atelier. Daar hebben we samen geschilderd en gewerkt aan creatieve projecten."

Waardevolle tijd

"Voor corona denderde het leven voort. Voordat je het doorhad, was er weer een jaar voorbij. Ik was alleen maar aan het werk en heb achteraf gezien mensen en dingen geblokt, die wel heel waardevol bleken te zijn. En dat alleen maar omdat ik geld aan het verdienen was voor de zoveelste luxe vakantie. 

Ik besloot afgelopen zomer om mijn vaste baan op te zeggen en voor mezelf te beginnen. Heel spannend in deze onzekere tijd, maar het heeft goed uitgepakt. Ik heb mooie opdrachten gekregen en durf tegelijkertijd ook 'nee' te zeggen als het te druk dreigt te worden. De tijd met mijn kinderen gaat vanaf nu altijd voor werk. Dat is wat de coronacrisis me heeft bijgebracht."

We houden Vol

Sjors vertelde zijn verhaal ook in de uitzending van We Houden Vol op maandag 26 oktober. Kijk deze hieronder terug.