Moeten we minder kinderen krijgen om de aarde te redden?

Je hoort het steeds vaker: de bevolkingsgroei zorgt voor zo’n grote druk op de aarde, dat die eraan kapotgaat. Moeten we het krijgen van kinderen misschien afremmen? En hoe ver kun je daarin gaan?

Moeten we minder kinderen krijgen om de aarde te redden?

Harry en Meghan, voormalig lid van het Britse koningshuis, willen maar twee kinderen, vanwege het klimaat. En nog een prominente Brit, David Attenborough, pleitte in zijn nieuwste natuurdocumentaire vooral voor het verminderen van de bevolkingsgroei, want op die manier verlichten we de druk die we op onze planeet leggen. Maar hoe ver kun je gaan in het stimuleren om vooral niet te veel kinderen te krijgen?

Milieubelasting op kinderen

In een opiniestuk in Trouw komt Pier Bergsma met een oplossing: verminder de kinderbijslag na twee kinderen. En dat niet alleen, vanaf je derde kind moet je ook milieubelasting gaan betalen. Op die manier kan de bevolkingsgroei worden tegengegaan. “Als individu besluiten geen kind te nemen draagt weinig bij aan een oplossing,” schrijft hij. Maar alleen als het lukt om de bevolkingsgroei wereldwijd in te dammen is er nog hoop. Op deze manier beperk je niemand in zijn recht om kinderen te krijgen, het kost alleen wat meer geld als je wél meerdere kinderen wil. Op die manier kom je niet aan het zelfbeschikkingsrecht, wat je wel zou doen bij bijvoorbeeld verplichte anticonceptie.

Is een soort afschrikbeleid om meerdere kinderen te krijgen een goed idee om de bevolkingsgroei tegen te gaan?