Nederland bestelt bijna 8 miljoen coronavaccins

Zodra een coronavaccin van Janssen Pharmaceutica wordt toegelaten op de Europese Markt, koopt Nederland 7,8 miljoen doses in. De Europese Commissie heeft een contract gesloten met de farmaceut uit Leiden, meldt minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

Nederland bestelt bijna 8 miljoen coronavaccins

Het vaccin komt in het tweede kwartaal van volgend jaar beschikbaar, verwacht De Jonge. Voordeel van dit vaccin is dat het één injectie per persoon vergt, bij andere vaccins zijn meestal twee injecties nodig. Het vaccin van Janssen Pharmaceutics wordt in Nederland geproduceerd en grotendeels ook in Nederland ontwikkeld.

Het nieuwe contract is afgesloten door de Europese Commissie. In totaal worden er zo’n 200 miljoen vaccins voor de hele EU gekocht. Volgens een eerder afgesproken verdeelsleutel krijgt Nederland er daarvan 7,8 miljoen.

Belangrijke uitweg

Volgens De Jonge is een vaccin een belangrijke uitweg uit de crisis. Uiteraard moet wel eerst de testfase goed doorstaan worden en daarna moet de toelatingsprocedure nog worden afgerond. Maar De Jonge is er trots op dat er mogelijk een vaccin van Nederlandse bodem ingezet kan worden.

Eerder sloot de Europese Commissie al contracten met twee andere producenten. De eerste leveringen van die vaccins zouden mogelijk al begin volgend jaar komen. Wanneer er daadwerkelijk begonnen kan worden met vaccineren is nog afwachten. Dat hangt af van de testfase en uiteindelijke goedkeuring door de Europese Commissie.