Nederlanders overschatten hun kennis van digitale veiligheid

Nederlanders denken dat ze goed op de hoogte zijn van digitale gevaren, maar dit is niet altijd het geval. En dat terwijl de cybercriminaliteit de afgelopen jaren is gestegen. Daarnaast voelen maar weinig mensen de noodzaak om hun digitale veiligheid te verbeteren, blijkt uit onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken.

Nederlanders overschatten hun kennis van digitale veiligheid

Vooral ouderen zijn het doelwit van cybercriminaliteit. Zij zijn over het algemeen wat minder online actief, waardoor ze ook minder bekend zijn met de online dreigingen. Maar ook jongeren weten minder dan ze denken. Zij onderschatten vaker de gevaren van internetcriminaliteit.

Vooral veelgebruikers van social media overzien niet altijd de gevolgen van de persoonlijke informatie die zij delen. Die groep loopt relatief veel gevaar, maar gaat de discussie over online veiligheid uit de weg. Zij vrezen dat het snel te technisch en daarom onbegrijpelijk wordt, schrijven de onderzoekers.

Daarom is staatssecretaris Mona Keijzer gisteren de campagne Alert Online begonnen. Om op die manier meer bewustzijn te creëren rondom cybersecurity. Keijzer: “Zeker in deze coronatijd is dat belangrijk, want het belang van digitalisering is enorm.”

Al die nieuwe technieken zijn ook niet altijd even makkelijk natuurlijk..

Planet Internet "Moderne technieken" 2005