‘Niet gek dat de lockdown effect had op relaties’

Tijdens de eerste intelligente lockdown, half maart, vreesden veel relatiedeskundigen dat dit wel eens funest kon zijn voor veel huwelijken en relaties. Ineens zit je constant op elkaars lip en als er dan ook nog kinderen in het spel zijn die niet naar school gaan, kan de druk wel eens te groot worden. Hoe is het daadwerkelijk gegaan met de scheidingscijfers?

‘Niet gek dat de lockdown effect had op relaties’

Het lijkt misschien al wel lang geleden, maar half maart gingen we in Nederland in een intelligente lockdown. We hoefden niet constant binnen te blijven en mochten gewoon naar buiten, maar veel voorzieningen waren dicht en mensen werkten zoveel mogelijk thuis. Ook de scholen gingen dicht. Daarmee kwamen hele gezinnen ineens wekenlang met elkaar in de beperkte ruimte van hun huis te zitten. Best een heftige tijd. En er werd dan ook gezegd dat dit wel eens flinke impact zou kunnen hebben op relaties.

Zo sprak vFAS, de vereniging van familierechtadvocaten, half april de verwachting uit dat er misschien wel een derde meer scheidingen aangevraagd zouden worden, ongeveer 10.000 meer dan normaal. Een enorm aantal.

Van uitstel komt afstel?

Toch kwam die verwachting niet uit. De vereniging bracht begin juli na een onderzoek onder haar eigen leden naar buiten dat er een terugloop was in het aantal echtscheidingsaanvragen. Opmerkelijk. Maar van uitstel komt niet altijd afstel. Saskia Braun, bestuurslid van vFAS zei tegen EenVandaag: “Als de maatregelen weer worden versoepeld en het consumentenvertrouwen weer toeneemt verwachten we ook dat mensen de beslissing om te gaan scheiden alsnog gaan nemen.” Afstel kwam namelijk vooral omdat mensen het financieel of qua huisvesting tijdens de coronacrisis niet aandurfden om uit elkaar te gaan. Als het consumentenvertrouwen stijgt, stijgt daarmee ook het aantal echtscheidingsaanvragen.

Tegelijk meldde de website Uitelkaar.nl een behoorlijke toename van het aantal echtscheidingsaanvragen online. Uitelkaar.nl is het grootste online scheidingsplatform en daar kwamen tot eind september ongeveer 30% meer aanvragen binnen, terwijl advocaten en mediators nog steeds geen stijging zagen. “En de piek is nog niet bereikt,” zegt Kaspar Scheltema, medeoprichter van de website. Het verbaast Scheltema niet. “Een lockdown is niet niks, dus het is ook niet zo gek dat het een groot effect heeft op relaties.”

Op elkaars lip

Nu zijn afgelopen week de regels weer wat aangescherpt. Zo wordt er weer wat dringender gevraagd om thuis te werken en dus zitten mensen weer meer op elkaars lip. Maar zo heftig als de eerste lockdown is het gelukkig nog niet. Zo zijn de scholen en veel voorzieningen buiten de deur nog open, waardoor de druk hopelijk wat minder hoog wordt.