Poll: Moet Nederland in strengere lockdown?

Tot vanmorgen 10.00 uur zijn er bij het RIVM 10.007 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Alweer een nieuw dagrecord, en ruimschoots meer dan vorig record. Als het aan het Red Team ligt, moet Nederland zo snel mogelijk in een strengere lockdown. Het team schrijft in een advies dat mensen zo min mogelijk bij elkaar moeten komen, de scholen twee weken dicht moeten en alleen supermarkten en apotheken nog open mogen blijven. Heeft het Red Team gelijk en is dit voor nu de enige manier om het aantal nieuwe besmettingen terug omlaag te brengen?

Poll: Moet Nederland in strengere lockdown?

Het Red Team bestaat uit een groep onafhankelijke experts. Het team geeft geregeld (ongevraagd) advies over hoe de coronacrisis het best kan worden aangepakt. Ze worden ook wel gezien als de tegenhander van het Outbreak Management Team (OMT). Een groot verschil is alleen dat het kabinet wél op de adviezen van het OMT moet reageren, in tegenstelling tot de adviezen van het Red Team.

Strenge lockdown

Tegenover RTL Nieuws zegt Wim Schellekens, oud-inspecteur bij de Inspectie Gezondheidszorg én lid van het Red Team, dat een strenge lockdown nodig is om eerder terug te keren naar een ‘normaler’ leven. "Als we nu voor een krachtige lockdown kiezen, kunnen we over een paar weken ons leven weer enigszins normaal oppakken, maar dan moeten we in de tussentijd wel het testbeleid en het bron- en contactonderzoek volledig op de rails hebben", aldus Schellekens.

Druk op de zorg

Met het nieuwe advies hoopt het Red Team dat de toenemende druk op de zorg weer afneemt. "We zien dat de reguliere zorg al ernstig onder druk staat en dat er veel ernstig zieke coronapatiënten binnenstromen. Dat moet echt stoppen", zegt Schellekens.

De belangrijkste adviespunten van het Red Team voor tijdelijke maatregelen:

  • De scholen moeten twee weken dicht;
  • Werk écht zoveel mogelijk thuis;
  • Alleen winkels die voorzien in eerste levensbehoeften mogen nog open blijven;
  • Iedereen die Nederland binnenkomt moet getest worden, in quarantaine, en vier dagen later nog een keer getest worden.

Wat vind jij? Vul de poll in!