Rachel Rosier: "Het ergste dat ik me kan voorstellen, is dat je spijt hebt op je sterfbed."

Presentatrice Rachel Rosier (30) komt al jong in aanraking met de dood en verliest daarmee een bepaalde onschuld in haar leven. Ook heef ze spijt van het afscheid dat ze niet altijd voldoende heeft genomen. In De Kist praat ze met Kefah Allush over levensverwachtingen, spijt en de dood. "Het ergste dat ik me kan voorstellen, is dat je spijt hebt op je sterfbed."

Rachel Rosier: "Het ergste dat ik me kan voorstellen, is dat je spijt hebt op je sterfbed."

De Dikke Van Dale definieert 'spijt' als 'iets dat je niet had moeten doen'. Maak je van het woord 'spijt' het werkwoord 'spijten' dan betekent dat 'verdriet veroorzaken'. EO-presentatrice Rachel Rosier is zowel bekend met het voelen van spijt als het voelen van verdriet. Beide hebben met elkaar te maken.

Rachels broer overleed op zijn veertiende, toen Rachel elf jaar was. En haar moeder was vijftig toen ze na een lang ziekbed stierf. Het waren traumatische gebeurtenissen die bepalend voor haar leven bleken. Spijt vanwege het niet voldoende rouwen zit nog aan de oppervlakte. 

Spijt

Rouwen viel haar zwaar. “Alles wat ik niet hoefde te voelen, heb ik niet gevoeld. Je probeert jezelf te beschermen. Maar dat beschadigt ook.” Zo wilde Rachel -destijds 21 jaar- niet bij het overlijden van haar moeder zijn. Ook ging ze echte, intieme gesprekken over haar naderende einde uit de weg. Een manier om de gevoelens van verdriet op veilige afstand te houden.

Ook vertelt ze dat ze tegen haar moeder zegt nooit een afscheidsbrief te willen krijgen na haar overlijden. Iets waar Rachel nog steeds spijt van heeft.

Verwachtingen

Ondank de pijn van de grote verliezen die Rachel heeft moeten lijden, geeft ze aan er een flinke dosis realiteitszin voor terug te hebben gekregen. "Verwachtingen zijn zo bepalend van hoe je het lijden ervaart. Als je continu bezig bent met 'Oh, dat dit mij overkomt...' Dat is zo'n enorm onderdeel van het lijden."

Deze levenshouding zorgt voor een bepaalde gehaastheid. Rachel: "Het kan zo voorbij zijn. Ik laat er geen gras over groeien. Het ergste dat ik me kan voorstellen, is dat je spijt hebt op je sterfbed.”

Bekijk hier de uitzending van De Kist met Rachel Rosier