‘Schaf de verplichte vijf dagen bedenktijd bij abortus af’

De verplichte vijf dagen bedenktijd voor abortus moet worden afgeschaft. Dat voorstel van de PvdA en GroenLinks kan waarschijnlijk op een meerderheid in de Tweede Kamer rekenen.

‘Schaf de verplichte vijf dagen bedenktijd bij abortus af’

De twee partijen deden dit voorstel gisteren tijdens een debat over medische ethiek in de Tweede Kamer. Nu is het nog zo dat vrouwen vijf dagen bedenktijd moeten nemen wanneer ze zich melden voor een abortus. Dit voorstel doen de twee partijen naar aanleiding van een onderzoek waarin de abortuswet werd geëvalueerd. Volgens de onderzoekers is de bedenktijd niet nodig, want het heeft geen invloed op de zorgvuldigheid van het besluit van vrouwen, terwijl de termijn wel als belastend wordt ervaren.

Voor de PvdA en GroenLinks is dat genoeg reden om de bedenktijd af te schaffen. GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet zei tegen De Telegraaf: “Het kiezen voor abortus moet voor elke vrouw een vrije keuze zijn. Ook zonder bedenktermijn gaat de keuze voor abortus zorgvuldig.” En haar PvdA-collega Lilianne Ploumen: “Het is belangrijk dat een vrouw zelf, in overleg met de arts, bepaalt of en hoe lang zij bedenktijd nodig heeft.”

Meerderheid lijkt haalbaar

De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben in het regeerakkoord afgesproken dat de huidige wetgeving leidend zou zijn tijdens deze kabinetsperiode. Maar de VVD en D66 maken er geen geheim van dat de termijn wat hen betreft wel mag verdwijnen, maar daarvoor moet wel eerst de wet worden gewijzigd. Dat biedt die partijen de mogelijkheid om toe te zeggen dat ze na de verkiezingen wel mee willen werken aan zo’n wetswijziging. Daarmee lijkt een meerderheid voor het voorstel haalbaar.

De christelijke partijen willen vasthouden aan de bedenktijd. Zo zei CDA-Kamerlid Harry van der Molen tegen het Reformatorisch Dagblad: “Een abortus is een ingrijpende behandeling en een moeilijke afweging. Je wil er achteraf geen spijt van hebben en je moet niet onder druk van anderen staan.” Hij kreeg steun van CU-Kamerlid Carla Dik-Faber. “Juist als het gaat om dit soort afwegingen rond het begin van leven is bedachtzaamheid en zorgvuldigheid op zijn plaats.” Zij vindt een afschaffing van de vijf dagen bedenktijd onverstandig.