Tim Hofman: ‘Kerken hebben een onterechte voorstrekkerspositie tijdens de coronacrisis’

Er is inmiddels veel te doen geweest om de beruchte kerkdienst in Staphorst waar zeshonderd gelovigen bijeenkwamen. Dit stootte tegen de borst van veel Nederlanders en zorgde voor ophef en discussie. Is het namelijk wel eerlijk dat andere culturele instellingen moeten lijden onder het coronabeleid terwijl de kerk een relatieve uitzonderingspositie geniet? Opiniemaker Tim Hofman vindt het onterecht en stelt dat we een kerkdienst en een voetbalwedstrijd grondwettelijk gelijk moeten trekken.

Tim Hofman: ‘Kerken hebben een onterechte voorstrekkerspositie tijdens de coronacrisis’

Sinds de laatste de recente coronamaatregelen zijn alle activiteiten in binnenruimtes gelimiteerd is tot maximaal 30 mensen. Grondwettelijk zijn er alleen uitzonderingen voor kerken, demonstraties en democratische instituties zoals de Tweede Kamer. Volgens Tv-maker Tim Hofman slaat het ‘volstrekt nergens op’ dat kerkbezoek in dit rijtje staat. Hofman vindt de ‘verheffingspositie’ van de kerk niet meer van deze tijd is.

“Het stoort mij dat de kerk een voorrangspositie heeft,” beklaagt Hofman in debat met ChristenUnie lijsttrekker Gertjan Segers in een uitzending van Op1. “Wat je nu ziet is dat een kerk of moskee wordt voortgetrokken ten opzichte van een theater of voetbalstadion. We moeten dit wat mij betreft helemaal gelijktrekken door artikel 6 van de grondwet te schrappen of uit te breiden.” Religie is namelijk niets meer of minder waard dan iedere andere hobby, passie of levensvisie, volgens Hofman. “Als je bijvoorbeeld aan een Ajaxsupporter vraagt wat het allerbelangrijkste is in zijn leven, dan is dat een voetbalwedstrijd van zijn club bijwonen.”

Fundamentele vrijheid

Hierop reageerde Segers dat een potje voetbal niet te vergelijken is met een dergelijke fundamenteel recht als de vrijheid om naar de kerk te mogen gaan. “Voetbal is mooi, maar het is geen verworvenheid die in het geding komt staat als de beschaving op het spel staat,” stelde de voorman van de ChristenUnie. “De grondwet begint met aantal vrijheden die helemaal niet vanzelfsprekend zijn in deze wereld: persvrijheid, meningsvrijheid, godsdienstvrijheid. Dat zijn allerlei vrijheden die als eerste sneuvelen als er een dictator aan de macht komt.”

Daarnaast genieten gelovigen volgens Segers helemaal geen grondwettelijke voorstrekkerspositie, omdat iedereen er gebruik van kan maken. “De vrijheid van godsdienst houdt ook in de vrijheid om niet te geloven. Het is dus ook de vrijheid om niet naar de kerk te gaan.”

Het oudste grondrecht

Hofman debatteerde al eerder over deze kwestie in het radioprogramma Dit Is De Dag met Theoloog Stefan Paas. Hierin gaf Paas meer duiding over het feit dat de vrijheid van religie zo’n prominente plek heeft verworven in de grondwet. “De vrijheid van religie is het oudste grondrecht dat we hebben. Het is ontstaan toen overheden beseften dat ze mensen niet meer konden dwingen om in een bepaalde god te geloven. Toen de samenleving seculariseerde zijn daaruit ook andere overtuigingen gekomen die hieronder moesten worden beschermd."

Nulpunt

Zowel Hofman als Paas konden zich vinden in de notie dat de gewetensvrijheid die de grondwet mogelijk maakt zou moeten worden verruimd. Voor Hofman is het allerbelangrijkste welk precedent wordt neergezet. “Is het nulpunt van deze vrijheden religie of hoort daar ook sport en kunst bij?”

“In de samenleving waarin we nu zitten is het wel zo dat gewetensvorming meer geïndividualiseerd is geraakt,” beaamt Paas. “Ik zie daarom dat veel mensen lijden onder het feit dat kunst en muziek beperkt zijn door de coronamaatregelen. Dat zijn bij uitstek de plekken waar men politieke of zingevende opvattingen kan ontwikkelen. Ik zie graag dat de grondwet ook daarop van toepassing zou zijn. Als Tim daar bijvoorbeeld een petitie over zou starten, ben ik de eerst die daar een handtekening onder zou zetten.”
 

Praat mee

Wat vind jij? Zijn de uitzonderingen voor de kerken terecht of onterecht in de huidige coronacrisis en moet er iets veranderd worden in de grondwet ten aanzien van de gewetensvrijheid? Praat mee en deel je mening op onze facebookpagina.