Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De corona-aanpak in Zweden gaf Nynke een belangrijk inzicht

De coronamaatregelen: ieder heeft er z'n eigen mening over. Waar de een vindt dat de overheid strenger mag zijn, heeft de ander het gevoel dat de regels van het kabinet overbodig of oneerlijk zijn. Ook wordt weleens de vergelijking gemaakt met de aanpak van Zweden, waar geen sprake was van een lockdown en waar dat ‘leek’ te werken. Nynke Zandhuis verbleef van maart tot juni in Zweden en heeft daardoor zelf het verschil in aanpak kunnen ervaren. Dat heeft haar een belangrijk inzicht gegeven over de coronamaatregelen en de bijbehorende meningsverschillen.

Deel:

Nynke werkte als pedagoog en trainer in de kinderopvang, maar kwam door de lockdown in maart zonder werk te zitten. In eerste instantie ging ze op zoek naar een andere baan, maar al gauw kwam ze tot het besef: het was of in Nederland thuiszitten in haar kleine woning of naar haar vriend in Zweden vertrekken, waar ze veel meer ruimte zou hebben. Ze besloot om dat laatste te doen.

Relaxter

Eenmaal daar aangekomen valt het haar op hoe anders er met corona wordt omgegaan dan in Nederland. “Ik merkte gelijk dat het in Zweden een stuk relaxter was en dat mensen minder afstand van elkaar hielden. Ik vond dat eerst heel gek en moest daar heel erg aan wennen. Het gekke is, dat als je in Nederland zit met alle coronamaatregelen die daar van kracht zijn, dan vind je dat heel normaal. Dan vind je het gek wat ze in andere landen doen. Af en toe dacht ik wel: ‘misschien gaan ze er hier toch iets te makkelijk mee om.’”

Na een tijdje raakt Nynke gewend aan de manier van leven in Zweden. “Toen vond ik juist weer dat iedereen in Nederland zich veel te druk maakte en dat er daar te overdreven mee werd omgegaan. Dus waar je bent, wat je verteld wordt door de overheid en wat je omgeving ervan vindt, bepaalt heel erg wat jij ervan vindt en hoe jij het ervaart”, aldus Nynke.

Perspectief

Volgens Nynke is het vooral belangrijk om de coronamaatregelen in perspectief te zien. Zweden is immers niet zo dichtbevolkt als Nederland, dus wat daar werkt, hoeft niet per se voor ons te werken. Daarnaast spelen cultuurverschillen ook een belangrijke rol. “In Zweden zijn de mensen minder sociaal, wat ik normaal minder prettig vind, maar wat nu juist fijn is. Het leven is daardoor nog vrij normaal voor hen, want ze houden nu helemaal niet veel meer afstand dan normaal”, vertelt Nynke. Zelf heeft ze mensen graag dicht om haar heen en miste ze dat in Zweden voor corona, maar nu heeft dat toch zo z’n voordelen. “In Nederland is het stressvoller, omdat iedereen zich echt anders moet gaan gedragen, terwijl dat in Zweden veel minder het geval is.”

Mentale gezondheid

Door het heen en weer reizen zijn de verschillen goed merkbaar. “Wanneer ik in Zweden kom, denk ik: ‘mensen doe niet zo relaxt, was even je handen als je binnenkomt.’ En als ik terugkom in Nederland denk ik juist: ‘oh ja, weer vergeten om m’n handen te wassen.’ Ik zeg niet dat het in Zweden beter is, want ik denk wel dat het goed is om je handen te wassen als je binnenkomt, maar ik denk ook dat het voor je mentale gezondheid beter is om je niet de hele tijd zorgen te moeten maken over dat soort dingen.”

Verbinden met elkaar

Inmiddels heeft Nynke alweer verschillende opdrachten gekregen als ZZP’er en één daarvan is lesgeven op het hbo, waar ze in gesprek gaat met studenten over het hebben van verschillende meningen. “Dat vind ik heel tof! Het leukste vind ik dat als je met hen praat, dat je ziet dat ze even anders naar de wereld kunnen kijken, vanuit een ander perspectief. Dat vind ik heel belangrijk!” Vragen als ‘Hoe ga je om met mensen die anders zijn dan jij?’, ‘Hoe kun je luisteren naar elkaar?’ en ‘Hoe ga je respectvol met elkaar in discussie?’ staan daarbij centraal. “Ik vind het belangrijk dat mensen echt contact met elkaar maken en met elkaar verbinden”, aldus Nynke.

Luister naar elkaar!

In Nederland zijn de meningen over de coronamaatregelen van de overheid erg verdeeld, en bij sommigen roept het zelfs op tot opstand. Volgens Nynke is het nu juist heel belangrijk om naar die ander te luisteren, want vaak blijkt dat je hetzelfde doel voor ogen hebt. “Iedereen zegt in de kern hetzelfde, maar de uitvoering ervan is anders. Iedereen wil gewoon dat je rekening met elkaar houdt.” Ze is er dan ook van overtuigd dat er achter die harde meningen goede bedoelingen zitten.

“Je mag best iets anders vinden, maar je moet wel lief zijn voor elkaar. Sommigen zijn ervan overtuigd dat je dat nu moet doen door te knuffelen. Anderen zijn er juist van overtuigd dat je dat moet doen door in je eentje in isolatie te zitten, omdat je andere mensen dan niet ziek maakt. Iedereen mag daar een eigen mening over hebben, maar ga respectvol met elkaar om! Dat is belangrijk”, sluit Nynke af.

--:--