Er dreigt een tekort aan apen als proefdier

De wereld is massaal op zoek naar medicatie of een vaccin voor het coronavirus. Daarbij zijn apen als proefdier van essentieel belang. Nu dreigt er een tekort.

Er dreigt een tekort aan apen als proefdier

In de jacht op medicatie en een vaccin zijn apen onmisbaar. Potentiele medicatie en vaccins worden eerst getest op apen. Maar mede doordat de vraag fors toeneemt, dreigt er een tekort. De schaarste wordt nog eens verergert, omdat China aan het begin van dit jaar de export van wilde dieren opschortte.

Onderzoekers in Europa, maar ook in andere delen van de wereld, komen moeilijk aan proefapen, vanwege het dreigende tekort. Dat meldt de European Animal Research Association (EARA). De schaarste vormt een belemmering in de zoektocht naar vaccins en medicatie in Europa en de Verenigde Staten. Uitvoerend directeur van de EARA, Kirk Leech, waarschuwt: “Het wereldwijde aanbod is beperkt, terwijl de vraag, mede door Covid-19-onderzoek, is toegenomen,” schrijft Trouw. “Bij de versnelde inspanning om een Covid-19-vaccin te ontwikkelen spelen NHP’s een cruciale rol als het gaat om het waarborgen van de veiligheid en werkzaamheid van vaccins.” NHP’s zijn niet-menselijke primaten, waarmee Kirk apen bedoelt.

Embargo

Om het dreigende tekort op te vangen is internationale samenwerking nodig, zegt de EARA. Internationale organisaties als de WHO en het Europees Geneesmiddelenbureau zijn ingeschakeld om China te overtuigen om het embargo te beëindigen.

De bestrijding van de coronacrisis staat op gespannen voet met het doel van het kabinet om het aantal dierproeven juist te verminderen. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de vermindering van het aantal dierproeven en over het stimuleren van proefdiervrije innovaties. Nederland wil daar een voorloper in worden.