Iemands sperma gebruiken nadat hij overleden is; goed idee?

Een vraag waar je wellicht niet vaak over nadenkt. Over zelfs nooit eerder over hebt nagedacht. Zou jouw sperma gebruikt mogen worden voor voortplanting nadat je bent overleden? Een situatie die onder de aandacht wordt gebracht door de IDFA-documentaire In His Image.

Iemands sperma gebruiken nadat hij overleden is; goed idee?

In Israël kunnen overleden mannen alsnog een kind verwekken. Moeders van deze mannen zoeken een draagmoeder; een alleenstaande vrouw met een kinderwens. De documentaire In His Image portretteert drie moeders die op deze manier hun gestorven zoon willen laten voortleven.

Ethisch dilemma

Een ethisch dilemma: grootouder willen worden terwijl je zoon overleden is en hiervoor het sperma van die zoon gebruiken. De zoons in de documentaire zijn alle drie gesneuvelde militairen. De ouders proberen iets van deze jongens te laten voortbestaan in een postuum kleinkind. Begrijpelijk of moreel verwerpelijk?

Drie families

Filmmaker Tami Ravid volgt zonder oordeel en met mildheid drie families die elk in hun eigen fase van dit emotioneel complexe proces zitten.

Ludmila is trots op haar kleindochter, die vijftien jaar na de dood van haar biologische vader geboren werd. Haderet en haar man verloren hun zoon in 2004. Zijn inmiddels hertrouwde vrouw besloot na lang twijfelen dat ze geen kind van haar overleden man wilde, maar Haderet voerde een jarenlange juridische strijd om over het sperma van haar zoon te kunnen beschikken. Voor Tzipi en Inbal – de beoogde moeder van haar kleinkind – is het een spannende tijd, waarin Inbal via ivf zwanger probeert te worden.

 

De documentaire In His Image is dinsdag 24 november om 20:15 uur op NPO2 te zien.