Met het circus langs de zorgcentra

Als klein jongetje zei hij al dat hij circusdirecteur wilde worden. Alex Sijm maakte zijn droom waar en inmiddels runt hij een groot maatschappelijk project: ‘Circus in de Zorg’. Hij reist, met circustent, langs allerlei zorgcentra.

Met het circus langs de zorgcentra

Hij komt niet uit een circusfamilie. Maar als 4-jarige kwam hij voor het eerst bij een circus en vanaf toen wist hij het: ik wil circusdirecteur worden. Alex Sijm maakte die woorden waar en twintig jaar geleden richtte hij inderdaad zijn eigen circus op. “Kinderen roepen allemaal wel wat, maar ik hield vol,” zegt Sijm.

Daarom ging hij na afloop van zijn middelbare school bij verschillende circussen werken. Het was niet altijd makkelijk, legt hij uit. “Door zuurstofgebrek bij mijn geboorte heb ik een vorm van spasme, daarom loop ik anders. Dat maakt het niet altijd makkelijk. Ook daarom dachten mensen wel eens dat ik dat werken bij het circus vast op zou geven. Maar ik bleef volhouden.”

Toegankelijk

Twintig jaar geleden richtte hij circus Sijm op. Hij begon met een tent en wagens door het hele land te reizen. Toen al deed hij regelmatig voorstellingen voor zorginstellingen en verpleeghuizen. “Dat begon met een aantal dagen in het seizoen, maar dat groeide en groeide, totdat we op een gegeven moment een aantal maanden alleen voor de zorg werkten.” Het werd groter en groter en inmiddels heeft hij de andere onderdelen van zijn bedrijf verkocht en runt hij alleen nog het Circus in de Zorg.

Waarom is juist zijn circus zo’n succes? Sijm denkt dat het komt omdat zijn circus niet is aangepast op het publiek, maar dat de voorstelling echt voor het publiek is gemaakt. “We spelen voor ouderen, maar ook voor blinden, doven, kinderen met epilepsie. Noem het maar op. Veel mensen kunnen niet naar een reguliere voorstelling, wij zorgen dat het wel kan.” Zo is het circus toegankelijk voor rollators, rolstoelen en bedden.

Lief en aanraakbaar

Daarnaast probeert de voorstelling dichtbij de mensen te komen. “We proberen lief en aanraakbaar te zijn. We besteden veel zorg aan kleding, entourage, theatrale uitingen. Zonder taal beelden we al heel veel uit.” Ook de artiesten hebben een speciale rol. “Ze moeten goede artiesten zijn. Maar ze moeten ook affiniteit, binding hebben met de zorg en het publiek. Om kunnen gaan met als er ineens iemand schreeuwt, bijvoorbeeld.”

Het circus reist van plek naar plek. Soms is er geen ruimte op het parkeerterrein van een zorginstelling, maar dan zoekt Sijm een andere plek in de buurt. “Het is belangrijk dat het publiek gewoon lopend naar ons toe kan. Geen gedoe met busjes of taxi’s. Bovendien is uitzicht op de tent heel leuk, dat prikkelt de fantasie direct.”

Hoop op een vaccin

In een normaal seizoen speelt zijn team op drie verschillende plekken per week. Dan spelen ze 3 voorstellingen per dag en op de andere dagen is er tijd voor opbouwen, reizen, of een rustdag. Maar door corona ligt ook het circus stil. Toch zit Sijm niet bij de pakken neer. “Ik denk dat we een soort sympathie hebben. We krijgen een voorschot betaald en geen enkele instelling heeft gevraagd of ze die terug mochten krijgen. Nee, iedereen heeft ons gewoon verzet naar volgend jaar. Daardoor kunnen wij nu overleven. Ik hoop heel erg dat er in april 2021 een vaccin is, want dan begint ons seizoen.”