Kerken, blijf maar dicht

Column Mirjam Sterk

Nederland is opnieuw in lockdown. Columniste Mirjam Sterk, woonachting in Amerika, beschouwt van een afstandje de reacties. "De niet-essentiële winkels moeten dicht. De scholen ook. Maar Schiphol en de kerken blijven open. Sommigen spreken er schande van."

Kerken, blijf maar dicht

De sneeuw valt in zachte vlokken op het gras voor ons huis in Amerika. De kinderen kruipen achter hun schermpjes vandaan. School zit er op vandaag. Al 8 maanden zitten ze thuis en het einde is voorlopig nog niet in zicht. We proberen er het beste van te maken. Toch voelt het knus nu, met de openhaard die brandt, de kerstboom die met zijn lichtjes staat te flonkeren en de witte wereld buiten de deur.

Ik kijk op Twitter. Hèt onderwerp is de lockdown. Nederland moet op slot de komende weken. Dat valt hard. De niet-essentiële winkels moeten dicht. De scholen ook. Maar Schiphol en de kerken blijven open. Sommigen spreken er schande van. De kerken moeten ook dicht.

Grondwet

Ik heb geleerd dat over het algemeen weinig zin heeft om de Grondwet nog eens uit te leggen aan de tegenstanders, geharnast als ze zijn in hun overtuiging. Ze realiseren zich niet dat het ook over hen gaat. De Grondwet beschermt vrijheden van minderheden tegen indoctrinatie van slecht willende overheid die zich met het privédomein van de burger zou willen bemoeien. Het gaat dus ook om hùn vrijheid te geloven wat zij willen.

De afgelopen tijd heb ik nog wel eens aan de betekenis van zo’n grondwet gedacht nu de president van Amerika Donald Trump weigert de uitslag van de verkiezingen te erkennen. Daarmee zet hij de democratie op het spel. In andere landen hebben we gezien waar dat toe kan leiden.

Terug naar de kerken. Hoewel de kerken dan grondwettelijk gezien niet zomaar gesloten kunnen worden, mag er wat mij betreft wel een groot beroep worden gedaan op het gezond verstand van de kerken. Als kerk heb je een rol te vervullen als voorbeeld van samenleven. Wat mij betreft horen de kerkgebouwen gewoon dicht te blijven tot na de lockdown.

Houvast

Het geloof is nooit begonnen om het kerk(gebouw), maar de kerk(gemeenschap) is er om het geloof. En juist nu in deze tijd, waarin mensen zoeken naar houvast, een luisterend oor, een betekenisvol verhaal heeft de kerk misschien wel meer dan ooit een rol te spelen.

De PKN had een prachtige video opgenomen van het Kerstlied oh kom, oh kom Immanuel. Muzikaal en qua vormgeving niks mis mee. Maar zou dat lied niet in plaats vanuit een kerkgebouw vanuit de straten en op de verlaten pleinen moeten klinken?

Het verhaal van de geboorte van Jezus is een verhaal voor de wereld, niet voor de kerk. Kerst gaat voor mij over kwetsbaarheid en menselijkheid. Juist in die kwetsbaarheid die we allemaal ervaren, kunnen we elkaar vinden.

Daarom was ik blij verrast met het initiatief #eenkleingebaar van de kerken en lokale organisaties. Hun boodschap: jij bent nietalleen.nl. Op deze site kunnen mensen zich melden die behoefte hebben aan een luisterend oor of een uitgestoken hand. De aangesloten organisaties zorgen dan voor de verbinding. Een mooiere kerstboodschap kan ik me eigenlijk niet voorstellen. Practice what you preach!