NieuwLicht op

Boeren onder druk

De toenemende kritiek uit de maatschappij zorgt ervoor dat Nederlandse boeren zich minder gewaardeerd voelen. Ook ervaren ze te veel regelgeving. Hoe gaat de boer hier mee om?

Boeren onder druk

Bekijk onze uitzendingen 'Boeren onder druk':

We zijn benieuwd naar jouw mening!

Boer Alex Glas:

"Ik ben boer geworden om met mijn handen in de prut te zitten.
Maar zit nu elke dag als een accountant een pen te likken."

Lees onze artikelen over boeren onder druk:

Boerin Yvonne Veldt:

"Ik ben de opvolgster van ons melkveebedrijf. Wij zitten tegenover een natura2000 gebied. Het is treurig om keer op keer te lezen of achter ons rug om te horen dat onze koeien 'vervuilender' zijn dan Tata Steel 9 km verderop en dat onze boerderij, die 6 generaties in de familie zit, maar even weg moet, om bepaalde onduidelijke doelen te halen. Er worden beslissingen gemaakt op nationaal en op lokaal(provinciaal)niveau, waarvan de gevolgen niet te overzien zijn en het gebrek aan kennis/het gebrek aan wil om kennis te vergaren, van de beleidsmakers de boventoon voert. Hoe de overheid, maar zeker ook een aantal milieubewegingen met ons omgaat, is zeer schadelijk voor onze sector, zeer schadelijk voor onze boerderij en niet te vergeten, ook schadelijk voor ons gezinsleven."

Praat mee met onze community:

Bettina van Ruiswijk

Super dat NL hier zich aan waagt. Ik hoor mezelf regelmatig de boeren in mijn familie verdedigen omdat bijvoorbeeld collega's geen idee hebben hoe een boerderij echt werkt.
Reageer op Bettina

Jos Steenhuis

Alles groeit in ons land. Dus ook de landbouw ,maar men heeft vergeten dat de landbouw het dichts bij de natuur staat. De boeren konden hun inkomen op pijl houden door schaalvergroting. Van alle kanten zijn de boeren gestimuleerd om maar te groeien in omvang. Dit loopt vast. We moeten naar een duurzame ,circulaire landbouw, met kostendekkende prijzen. Dus de prijs moet omhoog.
Reageer op Jos

Wim Hovestad

Ipv de hoeveelheid varkens te verminderen worden er meer megastallen gebouwd en verdwijnen de kleinere varkenshouderijen. In DenHaag zetten ze in op minder varkens en in de provincie geven de gedeputeerden gewoon vergunningen voor meer varken per m2. Geen eenduidig beleid, de ene overheid werkt de andere tegen. Dom werk zo. De varkenboer is de schuldige...dat dacht ik niet. De overheden zijn inefficient bezig.
Reageer op Wim
Documentaire De Boer op: de kloof tussen boer en burger

Lees ook:

‘Denk niet dat het belangrijk is dat je overal bij bent – de wereld draait ook door zonder jouw inbreng’

Voor Gerrit Lammers is er niks mooiers dan het boerenleven. Hij vertelt over hoe hij aankijkt tegen het boeren. "We hebben een zorgplicht voor de natuur en voor de generaties na ons. Dus bewerk ik de aarde zo goed mogelijk, ik gebruik niet te veel bestrijdingsmiddelen, we moeten oppassen dat we het bodemleven niet doodmaken. Dat is het rentmeesterschap. Een religieuze term, ja, maar ik heb daar de Bijbel niet voor nodig."

Lees verder bij de Volkskrant

Karbonade onder vuur: 17 vragen en antwoorden over het systeem waarin wij varkens houden

De bezetting van een varkensbedrijf in Boxtel leidde tot veel afkeuring maar brengt ook een hernieuwde discussie over de varkensindustrie op gang. Tijd voor helderheid in een troebel debat, met antwoorden op 17 vragen.

Lees verder bij het AD

Steeds meer boeren beveiligen hun bedrijf met camera’s, uit angst voor dierenactivisten

Vroeger waarschuwde het grind of de hond nog voor onverwachte gasten, tegenwoordig hangen boeren camera’s op om hun erf te bewaken. En sinds honderden dierenactivisten deze week het bedrijf van een boer in Boxtel bezetten, is de vraag naar extra beveiliging alleen maar groter geworden.

Lees verder bij Omroep Brabant