NieuwLicht op

Dakloze jongeren

De afgelopen tien jaar is het aantal dakloze jongeren verdrievoudigd. Hoe komt dat en wat kunnen we ertegen doen?

Dakloze jongeren

Bekijk de tv-uitzending van NieuwLicht:

PRAAT MEE:

Debora van Westen

Van dichtbij helaas meegemaakt dat veel vragen op hulp werden afgewezen tot de jongere totaal was weggezakt in de ellende. Ik had nooit gedacht dat ik het als trotse Nederlander zou zeggen maar de hulpverlening (ook al zijn het allemaal heel aardige mensen), schiet voor een groot gedeelte zeeeer ernstig tekort en stuurt jongeren en ouders weg bij een hulpvraag. Je wordt zo vanzelf zorgmijder gemaakt.
Reageer op Debora

Maarten Bakker

De sociaal-economische analyse ontbreekt: 20 jaar neoliberale verdwazing heeft het individu teruggeworpen op zichzelf. Collectieve sociale voorzieningen en coöperatieve organisaties als woningbouwverenigingen en zorginstellingen zijn welbewust afgebroken en deels onttakelt. Vooral het kabinet Rutte2 heeft een verwoestend effect gehad op de publieke sector als geheel en in het bijzonder de jeugd-ggz. Let op mijn woorden: als we het tij niet weten te keren is het over tien jaar nog tien keer zo erg!
Reageer op Maarten

John van den Bos

In Nederland zou iedereen een huis moeten hebben. We zijn zo een rijk land maar, als ik hoor dat het aantal dakloze alleen maar toe neemt, dan moeten we ons diep schamen.
Reageer op John

Ex-dakloze Mohini: 'Te vroeg aan ons lot overgelaten'

Het gebrek aan beschikbare woningen en het feit dat achttienjarige te vroeg aan hun lot worden overgelaten zorgt ervoor dat veel jongeren op straat belanden.

Lees verder bij NOS

Utrecht luidt samen met andere grote steden noodklok over toestroom daklozen

Utrecht kan de stroom daklozen in de stad niet meer aan. Vooral afgelopen twee jaar heeft de stad zoveel meer daklozen gekregen, dat zeer dringend extra geld en meer betaalbare woningen nodig zijn.

Lees verder op het AD