NieuwLicht op

Klokkenluiders

Klokkenluiders zijn onmisbaar voor de samenleving om misstanden aan te kaarten, maar hun leven verandert doorgaans dramatisch. Hoe moet de klokkenluider beschermd worden?

Klokkenluiders

Bekijk hier onze tv-uitzending terug:

Wat zou jij doen?

F16-piloot Victor van Wulfen: "Ik ben publiekelijk voor gek verklaard. Mijn werk, mijn inkomen en mijn beroep zijn me afgepakt en dit kan ik niet meer ongedaan maken."

Lees ook:

Nu luidt de klok zelfs ín het Huis voor Klokkenluiders: ‘Ze kunnen niet eindeloos doormodderen’

De Belastingdienst stelde onlangs een klokkenluider op non-actief. Dat roept de vraag op: hoe staat het eigenlijk met het Huis voor Klokkenluiders? Antwoord: niet best. ‘Ze doen niet waarvoor ze zijn opgericht.’

Lees verder bij Trouw

Akkoord over Europese wet klokkenluiders

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-landen hebben een politiek akkoord bereikt over een wet die klokkenluiders moet beschermen. De wetgeving garandeert dat werknemers die misstanden rapporteren, beschermd worden tegen ontslag, degradatie of vervolging.

Lees verder bij de Volkskrant

Leidse klokkenluiders: ‘Je leert heel snel om je mond te houden’

Een Leidse psycholoog werd recentelijk door de universiteit beschuldigd van fraude. Haar medewerkers vertellen nu hoe het eraan toeging in de onderzoeksgroep.

Lees verder bij NRC

NieuwLicht verzamelde de beste podcasts over klokkenluiders:

Ask me anything

Het Huis van de Klokkenluiders - waar mensen misstanden op de werkvloer moeten aankaarten - heeft nog geen enkele zaak afgehandeld. Vandaag wordt er in de Tweede Kamer gepraat over dit Huis voor de Klokkenluiders. Wat is een klokkenluider eigenlijk? Hoe bewaak je als werkgever de integriteit op de werkvloer?

Luister naar BNR

Schijnveiligheid van het huis voor de klokkenluiders

Het ‘Huis voor de klokkenluiders’ moet zorgen dat mensen veilig een misstand kunnen melden, zonder daar zelf disproportionele schade door op te lopen.

Luister naar Argos

Klokkenluider van nucleaire geheimen

Hij was de vader aller klokkenluiders. Daniel Ellsberg forceerde met het lekken van The Pentagon Papers in de jaren 70 een keerpunt in de Vietnamoorlog. Minder bekend is het geheime dossier dat hij aanlegde over het risico op een nucleaire oorlog

Luister bij NRC

Was Donald Trump zelf de klokkenluider?

In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is het impeachment-rapport tegen president Trump gepubliceerd. In vijf van de twaalf provincies gaat de wegenbelasting komend jaar omhoog. En bij boodschappendienst Picnic vallen maar een paar medewerkers onder de supermarkt-cao.

Luister bij Spotify