NieuwLicht op

#ookhier - dagelijks racisme

Welkom in ons dossier met ervaringen en artikelen. #ookhier ervaren mensen racisme, deel hieronder je verhaal.

#ookhier - dagelijks racisme

Wat vind jij van het racismedebat? Vul onze enquête in!

Marcello

Ik ben als scheidsrechter een keer knock-out geschopt. Op het veld. Sindsdien heb ik altijd een telefoon bij me. Als het dreigend wordt, bel ik meteen de politie. Voordat ik een formulier ga invullen bij de KNVB.

Kijk verder

Nancy

Ik was hoogzwanger en keek voetbal. Er werden oerwoudgeluiden gemaakt en bananen gegooid. En toen dacht ik: 'Dus hier krijgt mijn kind ook nog mee te maken". Het was zo pijnlijk. Hoe bescherm je je kind daartegen?

Kijk verder

Cynthia

Door mijn exotische uiterlijk word ik nooit voor vol aangezien. Ik moet mezelf voortdurend verantwoorden en pijnlijke vragen van volkomen vreemden beantwoorden.

Lees verder

Murat

Ik word er altijd uitgepikt, want ik heb donker haar en bruine ogen. Inmiddels heb ik een enorme hekel aan de politie.

Lees verder

Mascha

Een niet-Nederlandse achternaam en geboorteland Colombia?: ‘Voor u drie anderen’. Waarom Mascha haar kinderen haar achternaam gaf.

Lees verder

Murat

In de klas werd ik ‘schoonmaker’ genoemd door een paar leerlingen. Maar echt veel erger was de onderschatting door leraren.

Kijk verder

Fee

Mensen vinden het een hele prestatie dat ik rechten studeer, terwijl dat voor een blank meisje niet een hele prestatie zou zijn.

Kijk verder

Eloah

Mijn ouders hebben ons groot gebracht met: als iemand jou schoffeert, beledigt of racistisch bejegent, ga je niet in de aanval. Je zegt niks terug, want je bent 'te gast'.

Kijk verder

Anne-Maria

Ik droeg vroeger vaak een ketting met een davidster, wat erg zichtbaar was. Dat doe ik nu niet meer vanwege de veiligheid. Nu draag ik een ring met een davidster, want dan heb ik dat toch nog een beetje bij me en die kan ik af en toe omdraaien als er iets is waarvan ik denk: ik kan het nu beter even niet zichtbaar maken.

Kijk verder

Filemon

Toen ik een jaar of 16 was en een brillenwinkel uit wilde lopen, deed de dame van die winkel de deur dicht en zei: ‘Leeg je zakken maar, volgens mij heb je een bril gepakt!’ Ik moest alles legen daar, terwijl ik niets had. Dat was een van de meest vernederende dingen die ik ooit heb meegemaakt.

Kijk verder

Rui Jun Luong

Er werd gezegd dat ik hier niet hoor in Nederland en dat ik terug moet naar mijn ‘eigen’ land. Ik begon dat ook te geloven. Daardoor schaamde ik mij voor mijn bestaan.

Kijk verder

Abbie

De Marokkanen vinden mij niet goed. De Nederlanders vinden mij niet goed. Ik wilde gewoon ergens bij horen, maar dat werd het nooit.

Kijk verder

Joan

Ik vroeg aan een uitgever of ze boeken hadden waarin zwarte kinderen een hoofdrol spelen en toen zei iemand: “Nee dat hebben we niet, want jullie lezen toch niet.”

Kijk verder

John

Mijn vader zei tegen mij: “Je bent anders en je zult dus altijd harder moeten werken om datzelfde te bereiken.” En dat anders zat hem in de huidskleur.

Kijk verder

Gail

Onze ouders voeden ons echt op om te overleven: gedraag je altijd. Doe een stap achteruit, want mensen zien je als grof of als gewelddadig.

Kijk verder

Thandie en Jetske

"Vinden ze ons niet leuk?" vroeg ze me laatst, nadat het haar opviel dat er veel minder donkere mensen in films en tekenfilms te zien zijn.

Lees verder

Gisele

Door de opmerkingen die ik op de basisschool kreeg wilde ik mijn haar blond verven, mijn wenkbrauwen minder, geen haar op mijn bovenlip en wilde alles eigenlijk gewoon hetzelfde als de vriendinnen die ik had.

Kijk verder

Hussein

Er is weleens tegen mij gezegd: ‘Jij bent anders. Jij bent met ons, dus jij bent goed. Jij bent niet zoals de rest, jij bent geen echte zwarte.’

Kijk verder

Deborah

Ik besef dat veertig jaar nadat ik heb meegemaakt dat ik ‘nikker’ genoemd werd, dat er ‘rot op naar de rimboe, kankerzwarte, zwarte piet’ tegen me gezegd werd, mijn leerlingen precies hetzelfde meemaken.

Kijk verder

Guilly

Met mijn neef en mij is eigenlijk hetzelfde gebeurd als dat er met George Floyd gebeurd is. Er zat zeven man bovenop mijn nek. Mijn bloed zat op hun uniformen. Ze hebben me bont en blauw geslagen. Het enige verschil is dat wij het overleefd hebben.

Kijk verder

Fernando

Een docent zei ooit tegen mij: “Mavo en niet verder!” Toen dacht ik: ‘Oh, dus je onderschat mij?’ Ik liet de leraar niet zien dat het me raakte, maar ben wel naar de wc gegaan om even een traantje weg te pinken.

Kijk verder

Riiziane

Ik liep naar huis en toen fietste er iemand langs die op mij spuugde. Ik kreeg naar mijn hoofd geslingerd dat ik een ‘kutmoslim’ was en dat ik weg moest uit dit land.

Kijk verder

Claire

Wat ik heel moeilijk heb gevonden is dat ik me niet had gerealiseerd hoe ongemakkelijk andere witte mensen het vinden om het hierover te hebben. Dus als je dan het gesprek aan wilt gaan, omdat je die ervaringen hebt met Miles en Dean, dan vinden mensen dat gewoon geen fijn onderwerp.

Kijk verder

Bekijk hier de uitzendingen

Aflevering 1: Nancy en Marcello

Nancy en Marcello delen hun ervaring met dagelijks racisme

Kijk hier verder

Aflevering 2: Fee en Murat

Fee en Murat delen hun ervaring met dagelijks racisme

Kijk hier verder

Aflevering 3: Gail en Eloah

Gail en Eloah delen hun ervaring met dagelijks racisme

Kijk hier verder

Aflevering 4: Anne-Maria en Filemon

Anne-Maria en Filemon delen hun ervaring met dagelijks racisme

Kijk hier verder

Aflevering 5: Rui Jun en Abbie

Rui Jun en Abbie delen hun ervaring met dagelijks racisme

Kijk hier verder

Aflevering 6: Joan en John

Joan en John delen hun ervaring met dagelijks racisme

Kijk verder

Aflevering 7: Gisele en Hussein

Gisele en Hussein delen hun ervaring met dagelijks racisme

Kijk hier verder

Aflevering 8: Deborah en Guilly

Deborah en Guilly delen hun ervaring met dagelijks racisme

Kijk hier verder

Aflevering 9: Fernando

Fernando deelt zijn ervaring met dagelijks racisme

Kijk hier verder

Aflevering 10: Riiziane en Claire

Riiziane en Claire delen hun ervaring met dagelijks racisme

Kijk hier verder

Lees hier onze artikelen over racisme en etnisch profileren:

"Ook hier zijn mensen die niet meetellen, ook hier is racisme"

Waarin zit toch de witte angst om over racisme te praten?

Ook in Nederland demonstreerden deze week duizenden tegen racisme. Maar liever hebben we het over de rol van de Amsterdamse burgemees­ter, dan een serieus debat te voeren. Waarin zit dan toch de witte angst?

Lees verder bij de Volkskrant

'Witte mensen zien mij als buitenlander'

Een groep vriendinnen uit Eindhoven reisde deze week naar Rotterdam om zich te laten horen in de demonstratie tegen racisme. Vijf van hen vertellen hoe diep racisme hen raakt.

Lees verder bij NRC

'Genoeg is genoeg. Nederland is niet moreel superieur, ook hier is racisme'

Racisme in Nederland, in Amsterdam, is aanwezig, schrijft theatermaker en ­dramadocent Urias Boerleider. De pijn ervan zit diep. ‘Wij zwarte mensen zijn niet als onze voorouders. Wij slaan wél terug.’

Lees verder bij Het Parool