Mag de overheid zich bemoeien met onze levensstijl?

We moeten gezonder gaan eten, minder alcohol drinken en stoppen met roken. Ten minste, als het aan de overheid ligt. Staatssecretaris Paul Blokhuis presenteerde het Nationale Preventie-akkoord, volgens critici ook wel het Betuttelingsakkoord genoemd. Mag de overheid zich bemoeien met onze levensstijl? Tijs van den Brink gaat daarover in gesprek met CDA Tweede Kamerlid Anne Kuik, een groot voorstander van het akkoord. Levensgenieter en kroegbaas Henk Westbroek is een stuk minder enthousiast. Volgens hem moet de overheid zich niet zo dwingend inlaten met onze gezondheid. Wetenschapsjournalist Hidde Boersema laat in een reportage zien hoe wij op straat zo verleid worden tot ongezond eten dat we eigenlijk geen vrije keuze meer kunnen maken. Operazangeres Wiebke Göetjes hekelt het Preventieakkoord omdat het volgens haar stigmatiserend is voor mensen met overgewicht.