Wie kijkt er om naar de meest kwetsbare mensen in de samenleving?

Sinds 2015 is met de decentralisatie de verantwoordelijkheid rondom de huishoudelijke hulp binnen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) overgeheveld vanuit de rijksoverheid naar de gemeenten. Vanaf toen zijn veel mensen gekort op hun huishoudelijke hulp. Er wordt hulp weggehaald bij de meest kwetsbare mensen, die de hulp wel nodig hebben. Zoals mevrouw Van Daalen, een 101-jarige vrouw in de gemeente Westland. Zij moet het met minder hulp gaan doen, maar ook haar dochter loopt over in de zorg voor haar moeder. Dat ondervinden ook mevrouw Van Soelen uit Eindhoven en Jo en Annet uit Sittard. Tijs van den Brink spreekt deze mensen en gaat mee met huishoudelijke hulp Eugenie Jansen. Zij ziet van dichtbij hoe hoog de nood is bij haar cliƫnten. Maar ook haar eigen werk komt in het gedrang omdat al het werk steeds sneller gedaan moet worden. Hoogleraar Tineke Abma vertelt wat de gevolgen zijn voor kwetsbare oudere en mensen met een beperking als zij steeds minder huishoudelijke hulp krijgen. Krijgt Tijs antwoord van de verantwoordelijke minister De Jonge?

Meer lezen over dit onderwerp?