Abortusdemonstraties: intimidatie of hulpverlening?

De abortusdiscussie is weer volop opgelaaid. Abortusklinieken klagen over een toenemend aantal anti-abortusdemonstraties voor hun deur. Minister Hugo de Jonge pleitte zelfs voor een bufferzone voor abortusklinieken, omdat vrouwen er lastiggevallen zouden worden. Tijs van den Brink onderzoekt wat er écht gebeurt voor de abortusklinieken: is er sprake van agressie of staan de demonstranten daar om hulp te verlenen, zoals ze zelf zeggen?

Tijs hoort het indrukwekkende verhaal van Fatima (niet haar echte naam), zij vertelt dat ze besloot af te zien van abortus, doordat ze voor de kliniek werd aangesproken door anti-abortusorganisatie Schreeuw Om Leven. Maar ook spreekt hij met Eva, zij heeft een abortus ondergaan en werd onderweg naar de abortuskliniek door een demonstrant ‘moordenaar’ genoemd.

Volgens abortusarts Monique Opheij is Eva slechts één van de vrouwen die overstuur de kliniek binnenkomen. Anti-abortusdemonstrant Florens van der Spek legt aan Tijs uit waarom hij bewust gebruik maakt van confronterende teksten als ‘abortus is babymoord’. De Schreeuw Om Leven kiest voor een heel andere aanpak en zet in op hulpverlening.

Meer lezen over dit onderwerp?