NieuwLicht op

Levenseinde

Euthanasie bij dementie of zelfgekozen levenseinde bij voltooid leven; onderwerpen waarover de meningen verdeeld zijn. In hoeverre mogen artsen of wij zelf beslissen over onze dood?

Levenseinde

Bekijk de tv-uitzending: over de wet op voltooid leven.

Tijs van den Brink praat met betrokkenen en deskundigen, onder wie Astrid van den Bulk. Haar moeder Ann (82) was gezond, maar wilde niet meer verder leven. Ze kwam niet in aanmerking voor euthanasie en daarom stopte ze met eten en drinken. Astrid had graag gewild dat hulp bij zelfdoding toegestaan was geweest, zodat haar moeder de lange lijdensweg bespaard was gebleven. Pia Dijkstra van D'66 wil voor dit soort gevallen een wet op voltooid leven. Is dat wenselijk, of wordt de drempel om te sterven dan wel erg laag?

We zijn benieuwd naar jouw mening!

Pia Dijkstra: Het leven dat sommige mensen nog te wachten staat, doet afbreuk aan het leven dat ze hebben geleid.

Lees hier over het onderzoek naar ouderen met een levenseindewens

Resultaten PERSPECTIEF-onderzoek naar ouderen met een doodswens

Ongeveer 0,18% van alle 55-plussers heeft een wens tot levensbeëindiging, zonder dat zij ernstig ziek zijn. Dat komt neer op iets meer dan 10.000 mensen. Dit blijkt uit het PERSPECTIEF-onderzoek dat onder leiding van dr. Els van Wijngaarden is uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit voor Humanistiek en het Julius Centrum van het UMCU in opdracht van het ministerie van VWS en gefinancierd door ZonMw.

Lees hier het volledige onderzoek

Waarom Els van Wijngaarden, de vrouw die 'voltooid leven' uitploos, die term helemaal verkeerd vindt

Els van Wijngaarden dook in opdracht van het kabinet in de groep 55-plussers die het liefst hun leven willen beëindigen. Het zijn er ongeveer 10.000. Maar in de term ‘voltooid leven’ ziet ze niks.

Lees verder bij Trouw

Lees ook:

D66 komt met wetsvoorstel voltooid leven, wacht niet op het kabinet

D66 presenteert begin volgend jaar een wetsvoorstel dat euthanasie mogelijk maakt voor mensen op hoge leeftijd die levensmoe zijn. Zo'n voorstel voor 'een voltooid leven' ligt gevoelig in de coalitie, omdat CDA en ChristenUnie er principieel tegen zijn.

Lees verder bij de NOS

SGP wil hulp uit het buitenland in strijd tegen euthanasie

De SGP zoekt steun in het buitenland om het liberale Nederlandse euthanasiebeleid te keren. De partij hoopt met een korte documentaire en opinieartikelen in de buitenlandse pers internationaal weerwerk tegen de Nederlandse omgang met euthanasie op gang te brengen, kondigt voorman Kees van der Staaij aan.

Lees verder bij Trouw

Podcast euthanasie

87 procent van de volwassenen vindt dat euthanasie in bepaalde gevallen mogelijk moet zijn. 8 procent is in alle gevallen tegen en een kleine groep kan of wil er niets over zeggen. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Wat zijn de regels en protocollen? Wat is het verschil tussen euthanasie en palliatieve sedatie? Wat is voltooid leven?

Luister verder bij BNR