NieuwLicht op

Vast in de schulden

Anderhalf miljoen Nederlanders zitten in de schulden en raken er steeds dieper in. Wat is er mis met ons systeem?

Vast in de schulden

Kijk hier de uitzending: 'Vast in de schulden'

Praat mee:

Schulden van huishoudens afgenomen, voor het eerst sinds 2016

De schulden van huishoudens zijn in het afgelopen kwartaal, voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2016, afgenomen. Dat meldt het CBS.

Lees verder bij de Volkskrant

Wat zegt onze Facebookcommunity?

Corine van Wijk

Leren wij onze jeugd dat er gewerkt moet worden voor bijv een mobiel en bijhorend abonnement of uitgaan of kleding? Vaak beginnen schulden al op jonge leeftijd.
Reageer op Corine

Mineke Daniels

het gaat denk ik veel gemakkelijker als je denkt... als je in een uitkering terecht komt die minimaal is en de kosten die je eerder had met een goed salaris zit je heel snel in de min.. als je onverhoopt hoge rekeningen krijgt van het ziekenhuis en b.v de tandarts en je auto gaat stuk en die moet weer gemaakt worden... tja daar is dus niet zo veel voor nodig om in de schulden te komen.. het is vaak en / en wat er gebeurt...
Reageer op Mineke

Christ Mol

Hoe komt iemand in de schulden überhaupt? Die schulden worden ook gemaakt doordat de overheid via belastingen enzovoorts de kosten te hoog maakt, Ja die zelfde overheid Jaagt de mensen op kosten, door belastingen te verhogen, door een ziektekostenverzekering die ze ons hebben toebedacht (...)
Reageer op Christ
"Fijn, zo’n bewindvoerder die je uit de put haalt..."
Lost Boys
In 2011 volgde regisseur Margit Balogh de jongens van de jeugdbende Bloods voor de documentaireserie Lost Boys. Een van de bendeleden was Demo. Vijf jaar later heeft hij de vicieuze cirkel van criminaliteit en gevangenissen achter zich weten te laten. Toch komt Demo maar niet los van zijn verleden. Zijn schuldeisers uit het verleden belagen hem.

Lees ook:

NOS: Proef in gemeenten met betalen vaste lasten om schulden te voorkomen

De pilots lopen in de gemeenten Utrecht en Den Haag. Staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) is enthousiast en hoopt dat, als de proeven succesvol blijken, meer gemeenten volgen.

Bekijken

Movisie: ‘Schulden zijn nog altijd een vreselijk taboe’

Op 1 februari bezocht Schuldig on Tour de openbare bibliotheek Rozet in Arnhem. Er is grote behoefte aan systeemverandering: snellere schuldhulp en drempels voor deurwaarders die allerlei schuldeisers bedienen. En er is veel meer aandacht nodig voor de generatiearmoede en de uiterst kwetsbare positie van kinderen. ‘De deurwaarders moeten er tussen uit.’

Bekijken

NRC: In de stress uit angst voor schulden

Huishoudboekje: Stress over geld belemmert het functioneren van een groep mensen die toch al financieel kwetsbaar zijn. Landelijke maatregelen blijven uit. De gemeente Utrecht biedt nu extra hulp om schulden te voorkomen.

Bekijken